De financiële check is een absolute must

Ondernemen is voor velen een proces van trial and error. Er komt vaak meer bij ondernemen kijken dan veel ondernemers vooraf kunnen inschatten. In veel gevallen zijn ondernemers erg goed in hun vakgebied, maar ontbreekt het aan essentiële kennis om als ondernemer de zaken op orde te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van een acquisitiegesprek, het vormgeven van interne processen, het bepalen van een passend uurtarief of het voeren van een deugdelijke financiële administratie. Trial and error hoort erbij en is niet per definitie verkeerd. Het gaat pas echt fout als de ondernemer er niet van leert en in herhaling valt.

Een van de belangrijke onderdelen van iedere onderneming is het voeren van een deugdelijke financiële administratie. Dit onderdeel is in combinatie met het trial and error mechanisme een iets andere dan het vallen en opstaan dat slechts kleine gevolgen heeft en a la minute kan worden opgelost. Zoom je in in de financiële administratie, dan komen vaak voorbeelden naar boven van trial and error die sluipend de organisatie zijn binnengedrongen en vaak pas opvallen als het (bijna) te laat is. In deze gevallen is de error vaak een gevolg van een weeffout, een gedragskenmerk of het missen van kennis en kunde. Voorbeelden hiervan zijn een grootboekschema dat niet voldoende inzicht geeft in inkomsten en uitgaven, openstaande debiteuren die niet of nauwelijks worden aangezet tot betaling, of het niet (voldoende) treffen van voorzieningen bij te verwachte kosten in de toekomst.

Het zou goed zijn als de ondernemer periodiek een financiële check laat uitvoeren, waarin helder wordt welke gevaren er op de loer liggen voor ondernemer en onderneming. Zo kan de ondernemer tijdig ingrijpen en bijsturen. Ondernemen is niet hetzelfde als het venten van een passie. Verantwoordelijkheid is een sleutelbegrip dat niet kan worden losgezien van ondernemen; voor de ondernemer en zijn persoonlijke situatie, voor zijn medewerkers, klanten en andere betrokkenen. Een gezonde financiële administratie hoort daarbij.

Contact

Nieuwsgierig naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Adres:

Groene Berg
Ypendael 32
3743 AW Baarn

KvK nr.: 51853604
BTW nr.: NL850200982B01
IBAN: NL05 INGB 0005 9870 61

Contact:

Stephan Dankers:
06-22039203
sdankers@groeneberg.nl

Raymond ter Bogt:
06-24760373
rterbogt@groeneberg.nl

    Copyright: Groene Berg | Privacy | Algemene Voorwaarden | Disclaimer

    Website: Webheld.nl